onsdag den 10. april 2013

Atypisk indlæg om Tour de France

Tour de France( på fransk: Le Tour de France) er verdens største cykelløb. Det kører i Frankrig i juni/juli måned og starter altid på en lørdag. Cykelløbet tager 3 uger og betegnes som det hårdeste cykelløb. Tour de France vil runde sit løb nr. 100 i år. Løbets arrangør er Christian Prudhomme og løbet er et landevejsløb med flere forskellige kategorier. Det første løb var i 1903 og den første vinder var Maurice Garin (1903). Men den regerende mester er Bradley Wiggins (2012).
Dette års Tour starter den 29.juni, og for første gang starter løbet med en 200km etape i Korsika.

Som sagt startede løbet i 1903. Til at starte med var det et løb som "løb" af sted på en tilfældig dag. Fra 1905-1912 brugte man et pointsystem til at beregne den samlede stilling. Vinderen fik 1 point, to'ern 2 point osv. Altså var den der førte, den med færrest point. I 1913 gik man tilbage til at køre på tid. Altså uret tikker, og hvis man misser eller laver fejl= ærgelig bærgeligt!

Hvis en rytter styrker inden for de sidste 3km bliver han noteret for den tid, hans hold kørte da han styrtede.

En rytter, eller alle ryttere, går efter den gule trøje. Men den gule trøje blev først indført i 1919, faktisk midt i løbet. De folk der dengang skrev for avisen L'Auto (nu kaldet L'Equipe) ville gerne kunne raportere bedre om, hvem der forrest i løbet. Så ved at påføre den førerende mand en gul trøje, kunne man se hvem der førte løbet. Grunden til at den er gul, er fordi dengang blev avisen printet på gult papir, og da de var hovedsponsor, blev trøjen gul.  D. 19.juli skulle man kører etapen Grenoble- Geneve. Da ruten var kørt, fik franskmanden Eugéne Christophe den gule trøje over hovedt, som den første rytter nogensinde.

Vi danskere har en ganske pæn historie, når det kommer til Tour de France. Den første danskere i gult var Kim Andersen i 1983. Han vandt trøjen på Touren's 3. etape. Efterfølgende har flere danskere haft den gule trøje på. Jørgen V. Pedersen (1986), Rolf Sørensen (1991), Bjarne Riis (1995/1996), Bo Hamburger (1998) og Micheal Rasmussen (2007).  Udover Tour de France er der også andre store løb som, Giro d'Italia (Italien rundt) og Vuelta a Espana (Spanien rundt).

Gennem historien har der været nogle store og næsten umenneskelige præstationer. Den længeste etape nogensinde fandt sted i 1920, som 5. etape, som var hele 482km lang! Den gik fra Les Sables d'Olonne til Bayonne. Etapen blev vundet af Firmin Lambot, som fik en tid på 19 timer og 44 sekunder. Det der gør denne præstation helt eksepsionel er at han dagen efter kørte 16 timer i sadlen, på en etape der var 326 km lang! Og han VANDT!

Den længeste Tour nogensinde var i 1926 og var på hele 5745km! Dog fordelt på 17 etaper. Hele løbet blev vundet af Lucien Buysse. Han samlede tid var 238 timer og 44 sekunder.

Men Touren er ikke kun for unge lækre mænd, Henri Paret var 50 år, da han i 1904 gennemførte løbet. Han sluttede på en 11. plads med tiden 32 timer og 18 min.

En anden bemærkelsesværdig præstation i Tourens historie står Eddy Merckx for, eftersom han i sin første Tour i 1969 vandt både den prikkede bjergtrøje, den grønne pointtrøje og den gule førertrøje i en alder af kun 24 år! Den præstation har ingen kunnet gøre efter. Året efter i 1970 udviste Eddy Merckx storsind og nøjedes med bjergtrøjen og førertrøjen, men lod pointtrøjen gå til sin holdkammerat Walter Grodefoot.

Touren i år
Touren i år er på 3360km og ruten ses nedenfor:


29. juni - 1. etape: Porto Vecchio-Bastia, 212 km
30. juni - 2. etape: Basta-Ajaccio, 154 km
1. juli - 3. etape: Ajaccio-Calvi, 145 km
2. juli - 4. etape: Nice-Nice, 25 km (holdtidskørsel)
3. juli - 5. etape: Cagnes sur Mer-Marseille, 219 km
4. juli - 6. etape: Aix en Provence-Montpellier, 176 km
5. juli - 7. etape: Montpellier-Albi, 205 km
6. juli - 8. etape: Castres-Ax 3 Domaines, 194 km
7. juli - 9. etape: St Girons-Bagneres de Bigorre, 165 km
8. juli - hviledag
9. juli - 10. etape: St Gildas des Bois-St Malo, 193 km
10. juli - 11. etape: Avranches-Mont St Michel, 33 km (enkeltstart)
11. juli - 12. etape: Fougeres-Tours, 218 km
12. juli - 13. etape: Tours-St Amand Montrond, 173 km
13. juli - 14. etape: St Pourain sur Sioule-Lyon, 191 km
14. juli - 15. etape: Givors-Mont Ventoux, 242 km
15. juli - hviledag
16. juli - 16. etape: Vaison la Romaine-Gap, 168 km
17. juli - 17. etape: Embrun-Chorges, 32 km (enkeltstart)
18. juli - 18. etape: Gap-Alpe d'Huez, 168 km
19. juli - 19. etape: Bourg d'Oisans-Le Grand Bornand, 204 km
20. juli - 20. etape: Annecy-Annecy Semnoz, 125 km
21. juli - 21. etape: Versailles-Paris Champs Elysees
 
Doping og skandaler
Dopinskandaler i Tour de France

Starten
Tour de France startede i 1903, på den tid var der fuldstændig sindssyge cykelløb, det var fx. Bourdeux-Paris eller Paris-Brest-Paris. Touren var ingen undtagelse, Den første tour, gik fra Paris-Lyon, Lyon-Marseille, Marseille-Toulouse, Toulouse-Bordeux, Bordeux-Nantes og tilsidst Nantes-Paris. Det indbød til doping, og jo længere man kommer frem i tiden, jo bedre medikamenter kommer der.
Altid dopingDer har altid været doping i cykelsport. I '50erne og '60erne var Amfetamin meget udbredt, men en af bivirkningerne ved amfetamin var, at mange af den tids ryttere døde af uhelbredelig kræft 30 år senere. En daglig dopingration for den tids cykelryttere var smertestillende om morgen, men da det virker sløvende får de en masse amfetamin som virker opkvikkende, og om aftenen får sovemiddel da de ikke kan sove på grund af speedstoffet.Den første skandaleI 67 blev det første år med doping problemer i Tour de France. Inden Touren var Tom Simpson fra Storbritannien, i problemer han skulle præstere hvis han ville have samme honorar som det pågældende år. Simpson var en alt eller intet mand, enten vandt han eller også gik han helt ned. Det år led Simpson af maveonde og kunne ikke spise ret meget heller ikke på etapen fra Marsaille til Mont Ventoux. Det var 40 grader varmt, og de engelske ryttere plyndrede en bar for at få noget at drikke, de fik nogle Colaer og en kvart flaske Cognac, som Simpson bundede, det dulmede nerverne når kroppen var fuld af amfetamin. Simpson angreb på bjerget, og lige da de kom op i "månelandskabet, faldt han bevidstløs om på vejen, løbslægen forsøgte at genoplive ham men forgæves.Det skete igenI 77 blev et år med en ny skandale, Joop Zoetemelk blev taget for doping på en bjergenkeltstart, og fik en tidsstraf på 10 minutter, men der svirede en masse dopingrygter på daværende tidspunkt bl.a. om vinderen Thevenet og nummer 2 Lucien Van Impe. få måneder senere blev Thevenet indlagt på et hospital, hvor at hans organer var slidt op af 3 års forbrug af cortison. året efter blev den førende rytter Pollentier taget med en lille flaske og en slange, til en urin prøve, og han blev smidt ud af løbet.Vinderen tagetI '88 var der en doping skandale i Tour De France.
Den Førende rytter Pedro Delgado blev taget og det kom frem lige efter Pyrenærende, stoffet han havde taget kunne bruges til at sløre anabolske steroider, han indrømmede det men stoffet var ikke ulovligt endnu, han blev frikendt og vandt løbet samlet.
Hele holdet tagetDagen før touren startede blev en massør fra Festina holdet stoppet på den fransk belgiske grænse, med doping nok til et helt år. Festina blev smidt ud og ledere og ryttere erkendte sig skyldige i brug af doping, undtagen holdets store stjerne Richard Virenque som først erkendte det i 2001Den store skandaleOperation Puerto blev i værksat af gaurdia civil i maj 2006 da de slog til mod doping lægen Efeminano Fuentes klinik. De fandt flere blodposer, med kodenavne på. Dagen før touren blev flere ryttere udelukket for at have været på Fuentes kundeliste bl.a. Ivan Basso og Jan Ullrich, som var de store favoritter. Der var over 100 sportsfolk som kunder, ikke kun cykelryttere, men også fodboldspillere og atletikudøvere. Sagen er ikke afsluttet endnu, og senest er 2006 protour vinderen Alejandro Valverde og tour vinderen fra 2007 Alberto Contador, blevet truet med udelukkelse fra cykling i Italien af CONI, hvis de bliver kendt skyldige, det betyder at de heller ikke kan deltage i tour de france da den tager en afstikker til Italien.
Samme år blev vinderen Floyd Landis også taget, han var gået helt ned på 16. etape til La Toussure, og mistede 13 minutter. Dagen efter tog han en frygtelig hævn. Han angreb på det første bjerg, og op byggede et forspring på op mod 13 minutter, selvom feltet prøvede at køre ham ind, vandt han etapen med 11 minutter og indtog en 3. plads i klassemenet. Den urin prøve han afleverede efter etapen viste et testosteron nivuea over det dobbelte af grænseværdien. Analyserne viste ydermere at der var tale som syntetisk testosteron. Men i Paris havde man endnu ikke fået resultatet af prøven, og Landis stod øverst på sejrspodiet. Floyd Landis fik frataget sin sejr i efteråret 2007 efter en lang retssag. Oscar Pereiro Sio står nu som officiel vinder af løbet.
Nye metoderKampen mod doping bliver intensiveret, feks. bliver der i årets første protourløb, Tour Down under, foretaget blod- og urintest før løbet på alle ryttere, og en masse tests under løbet, som bliver fråset ned så man kan teste dem senere med andre tekniker.
 
Jeg håber I er blevet klogere på Tour de France, det er jeg i hvert fald. Fra nu af tror jeg bare jeg holder mig til Håndbold, venner og tøj indlæg;-D Men det har da været meget spændende at lære om.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar